ארבקינה

 

זן שמקורו בצפון ספרד, באיזור קטלוניה שם הוא מהווה את עיקר גידול הזית. העץ יחסית קטן, נוטה לגדול לרוחב ומגיב טוב לגיזום (אפילו גיזום אגרסיבי). פירותיו קטנים ועגולים. מתאים ביותר לנטיעה צפופה אך בעייתי למסיק ע"י מנערת השמן נחשב לטוב מאוד אך בעל יציבות כימית נמוכה עקב אחוזים גבוהים של חומצה לינולאית (אומגה 6 - חומצת שומן רב בלתי רוויה) התורמת לאי היציבות.

עם התפתחות של שיטות מסיק מתקדמות (בוצרת) נפוץ הזן בכל העולם, בעיקר בארגנטינה וצ'ילה. מתאים לגידול במגוון של אקלימים וסוגי אדמות, והזיתים מבשילים יחסית מוקדם.

הזן ניחן ביבולים יחסית גבוהים ובסירוגיות נמוכה. לארבקינה ארומה פרחונית נעימה ופירותיות בולטת. ניתן להבחין בטעמים של תפוח ירוק ושקדים. השמן עדין, ללא מרירות וחריפות ואהוב מאוד על שפים.